33-метров национален трибагреник на фасадата на МБАЛ-Шумен
Източник: 6ТВ
Източник: 6ТВ
Повече от 20 години след началото на прехода май само едно непреходно нещо остана в родината ни и това е домашната консерва.
Макар и приготвянето на зимнина да се смята за най-популярно сред възрастните хора и сред хората извън големите градове, това съвсем не означава, че останалата част от населението се лишава от домашните консерви. Най-често споменаваната причина за това българите да приготвят консервирани храни е, че така се спестяват средства, но напоследък не е точно така, а и немалка част от българите го правят заради вкуса на домашните компоти и туршии.
„Домашно приготвената лютеница е истинска лютеница, знаеш какво си слагал и ти е по-вкусно. То не е по-евтина от купешката, ама сметката излиза, ако човек си има градинка.„
Въпреки че разнообразието от хранителни продукти на българския пазар се увеличава дори през зимата българинът си държи на традицията сам да си приготвя зимнина.
„Ако човек има зимнина в мазето си, е по-спокоен, че криво-ляво ще изкара до пролетта, пък тя като дойде е по-лесно. ”
Истината е, че майсторското приготвяне на домашна лютеница е много трудоемко. Отнема много време и по тази причина Кремена Желязкова само си спомня за вкуса на бабината ѝ домашна лютеница.
“Съжалявам, че моите деца не знаят вкуса на топлата лютеница. Спомням си как с брат ми чакахме с нетърпение, с по един голям комат хляб в ръка баба да напълни бурканите и ние да „оближем„ каквото е останало по тавата.”
Навярно голяма част от българите ще продължат да правят домашни консерви, защото са много вкусни, а и, защото приготвянето на зимнина ни връща към традициите ни и спомените за бабините манджи.
Източник: 6ТВ
В средата на март в Тайланд ще се проведе световното първенство по муай тай. За него се готвят и двама шуменци. Бойците от клуб „Шуменска крепост” Християн Тотев и Пламен Борисов бяха на лагер в Банско, а във вторник заминаха за последната сбирка на националите преди поредната тайландска експедиция. В понеделник, на тренировката в клубната зала, където на практика те провеждат огромната част от подготовката, Християн и Пламен дадоха специално интервю за 6tv.bg.
Вижте го!
Източник: 6ТВ
Легендата на ЦСКА и на българския футбол Аспарух Никодимов представи в Шумен своята книга „С ЦСКА в сърцето”. В Регионалната библиотека „Ст. Чилингиров” се събраха много фенове не само на „червените”, хора от различни поколения.
Роденият преди 73 години в софийското село Богьовци футболист има забележителна кариера. След началото в „Септември” през 1964 година преминава в ЦСКА, където играе с много именити съотборници. Печели шест шампионски титли и пет пъти Купата на Съветската армия, както се нарича тогава турнирът за купата на страната. Има два полуфинала за Купата на европейските шампиони – като играч през сезона 1966/1967 и като треньор през 1980/1981-ва. Записва и 25 мача и 8 гола за „А” националния отбор на България. Участва на две световни първенства – в Мексико през 1970 и в Германия през 1974 година.
Едва на 33 години става старши треньор на ЦСКА, където помощник му е Димитър Пенев, и печели четири поредни титли на страната. Под негово ръководство ЦСКА елиминира такива европейски тимове като „Ливърпул”, „Нотингам Форест”, „Монако”, „Реал Сосиедад”...
За началото, за славните победи, за книгата си, за бъдещето на футбола и за приятелия си Цоньо Василев Паро говори пред нашата камера. Вижте това интервю и срещата му с шуменци. Тук, на 6tv.bg.
Източник: 6 ТВ